Konsulent sjekker dokumentasjon

Automatiser arbeidsflyt og revisjonskontroll av dokumenter i Sharepoint

I dagens digitale arbeidsmiljø er effektive verktøy for dokumenthåndtering avgjørende for å sikre korrekt revisjon og godkjenning av dokumenter. Microsoft Power Automate, i kombinasjon med SharePoint, Outlook og eller Teams, gir organisasjoner muligheten til å automatisere og kontrollere arbeidsflyten for dokumentrevisjon på en strømlinjeformet måte.

Hva er Power Automate?

Microsoft Power Automate er en skybasert plattform som lar brukere bygge automatiserte arbeidsflyter mellom apper og tjenester. Dette gir mulighet til å automatisere repetitive oppgaver som varsler, godkjenninger og datainnsamling, uten behov for avansert koding.

Hvorfor bruke Power Automate for dokumentrevisjon?

Dokumenter som ligger i SharePoint, spesielt i store organisasjoner, går ofte gjennom flere revisjonsrunder før de kan godkjennes. Uten et strukturert system kan denne prosessen bli tidkrevende, utilstrekkeligt, og vanskelig å spore. Ved å bruke Power Automate til å kontrollere arbeidsflyten for revisjon, kan du:

  • Automatisere varslinger til de rette personene når et dokument trenger gjennomgang.
  • Spore alle endringer og kommentarer som blir gjort under revisjonsprosessen.
  • Sikre at dokumentet oppfyller alle nødvendige krav før publisering eller arkivering.
  • Arkivere eldre versjoner eller utløpte dokumenter på en regelmessig og konsistent måte.

Slik setter du opp en revisjonsarbeidsflyt med Power Automate

1. Forbered SharePoint-biblioteket ditt

Før du begynner å sette opp arbeidsflyten i Power Automate, er det viktig å organisere dokumentbiblioteket i SharePoint. Du kan bruke metadata, innholdstyper og versjonskontroll for å strukturere dokumentene dine på en effektiv måte. Forsikre deg om at versjonskontroll er aktivert slik at du kan holde styr på alle endringer.

2. Opprett en arbeidsflyt i Power Automate

Gå til Power Automate fra Microsoft 365-portalen, og velg «Create». Du vil her få flere alternativer for å bygge en ny flyt.

3. Velg en trigger

En trigger er den hendelsen som utløser arbeidsflyten. For dokumentrevisjon i SharePoint kan aktuelle triggere inkludere:

  • Når et element opprettes eller endres: Denne brukes når et dokument lastes opp eller når en ny versjon lagres.
  • Når et dokument flyttes til et bestemt bibliotek: Dette kan brukes hvis dokumenter flyttes til et eget «klar for revisjon»-bibliotek før de gjennomgås.

4. Legg til revisjonssteg

Når du har satt opp triggeren, kan du bygge selve revisjonsflyten. Dette inkluderer å legge til ulike godkjennings- og revisjonssteg som involverer relevante medarbeidere. Med Power Automate kan du definere en serie av revisjonshandlinger:

  • Godkjenningsprosess: Send dokumentet til de nødvendige interessentene for gjennomgang og godkjenning. Du kan bruke en «Start og vent på godkjenning»-handling, der godkjennere får en varsling, og dokumentet er låst til godkjenningen er fullført.
  • Kommentarer og tilbakemelding: Bruk funksjonen «Send e-post med kommentarer» for å sikre at godkjennerne kan legge til tilbakemeldinger direkte i Power Automate eller SharePoint. Det er også mulig å bruke Teams for å varsle de involverte.
  • Oppdater status: Etter at dokumentet er godkjent eller avslått, kan du automatisk oppdatere en kolonne i SharePoint, for eksempel «Godkjenningsstatus», for å vise hvor i prosessen dokumentet befinner seg.

5. Opprett varslinger og eskaleringer

For å sikre at ingen godkjenninger blir forsinket, kan du sette opp automatiske påminnelser hvis en godkjenning ikke fullføres innen en gitt tidsfrist. Power Automate lar deg eskalere godkjenninger til overordnede dersom en oppgave har stått ubehandlet for lenge.

6. Arkivering og dokumentkontroll

Når et dokument har blitt godkjent, kan du legge til et steg for arkivering. Power Automate kan automatisere flytting av eldre versjoner til et arkivbibliotek eller markere dokumenter som utløpt. Dette sikrer overholdelse av interne og eksterne regelverk.

Eksempel: Enkel arbeidsflyt for dokumentrevisjon

La oss ta et praktisk eksempel på en arbeidsflyt for dokumentrevisjon:

  1. Trigger: Når et dokument lastes opp eller oppdateres i SharePoint-biblioteket.
  2. Handling 1: Send varsling til dokumentansvarlig om at dokumentet trenger revisjon.
  3. Handling 2: Start en godkjenningsprosess der en e-post og/eller Teams med lenke til dokumentet sendes til utvalgte godkjennere.
  4. Handling 3: Dersom godkjenningen blir gitt, oppdater dokumentets status til «Godkjent» i SharePoint. Hvis det blir avvist, oppdater status til «Avvist» og send en varsling til opplasteren med kommentarer.
  5. Handling 4: Arkiver tidligere versjoner og lagre godkjent dokument i hovedbiblioteket for publisering.

Fordeler ved å bruke Power Automate med SharePoint

  • Effektivisering av prosesser: Ingen manuell oppfølging er nødvendig – alt styres av automatiserte steg og varsler.
  • Sikkerhet og samsvar: Alle revisjoner blir logget, og du kan dokumentere at en prosess har fulgt godkjente prosedyrer.
  • Fleksibilitet: Arbeidsflyter kan tilpasses fullt ut basert på spesifikke krav, som hvor mange revisjonsrunder som kreves, eller ulike godkjenningsnivåer.
  • Reduserte feil: Automatisering reduserer sjansen for at trinn blir glemt eller at dokumenter blir feilbehandlet.
  • Oversikt: Ved å bruke eg egen kolonne for Status og filtrere kan du til enhver tid hvilke dokumenter som befinner seg hvor i godkjenningsprosessen uansett hvilken undermappe de ligger i.

Konklusjon

Ved å bruke Microsoft Power Automate til å kontrollere arbeidsflyt for revisjon av dokumenter i SharePoint, kan bedrifter forbedre effektiviteten, redusere manuelle feil og sikre at dokumentrevisjonsprosessen følger fastsatte regler og prosedyrer. Det gir også større oversikt og sporing av hver revisjon, slik at du alltid vet hvilke dokumenter som er godkjent og klare for publisering.

Automatisering er nøkkelen til å forenkle komplekse revisjonsprosesser, og Power Automate er et kraftig verktøy som, når det kombineres med SharePoint, gir bedrifter en sømløs og kontrollert måte å håndtere dokumentrevisjoner på.


Denne artikkelen gir et overblikk over hvordan Power Automate og SharePoint kan brukes til effektiv dokumentrevisjon, men arbeidsflyten kan tilpasses ytterligere avhengig av spesifikke behov i din organisasjon.